„Cifrele NU reprezintă cauza evenimentelor, ci ilustrează ordinea și măsura inerente vieții.” – Lionel Stebbing
Numerologia NU este:
 • o metodă de a ghici (profeție)
 • o metodă de divinație
 • o credință sau o dogmă
 • o formă de terapie sau de vindecare
 • o armă
 • o formă de manipulare
 • o formă de magie
 
Numerologia NU se substituie voinței și alegerilor personale.
Numerologia NU exprimă și nu operează cu termenii de Bine și/sau Rău.
Cifrele, ca și numerele care se formează cu ajutorul acestora, NU reprezintă cauza unor evenimente, contexte, situații sau comportamente umane.
 
Ca să eliminăm cele mai frecvente erori pe care oamenii le fac atunci când vorbesc despre Numerologie în sine, vom spune că aceasta NU este niciuna dintre cele de mai jos:
 1. NU este VRĂJITORIE
  Numerologia nu e legată de vrăjitorie, chiar dacă cei necunoscători afirmă adesea acest lucru. E suficient să ne referim la termenul de vrăjitorie explicat de dicționarul explicativ din 2002 pentru a realiza că Numerologia nu are nicio legătură cu asta. DEX 2002 „VRĂJITORÍE ~i f. 1) Totalitate a mijloacelor care se crede că pot transforma în mod miraculos realitatea; fermecătorie. 2) Ocupația de vrăjitor; fermecătorie.”
Simplu spus, Numerologia este Numerologie, iar Vrăjitoria este cu totul altceva.
 1. NU este GHICIT sau PROFEȚIE
  Numerologia nu este o metodă de a „ghici” viitorul sau de a face „profeții” despre ceva sau cineva. Așa cum medicul nu ghicește diagnosticul și nu face profeții despre starea de sănătate a pacientului, iar meteorologul nu „ghicește” starea vremii, tot așa numerologul nu ghicește în cifre și nu face profeții folosindu-se de cifre și numere.
 2. NU este o metodă de DIVINAȚIE
  Așa cum numerologia nu este ghicit în cifre, nu este nici ceea ce înțelegem prin divinație ca fiind o „putere a unor persoane de a ghici lucruri ascunse, neștiute, mai ales viitorul”.
 3. Nu este o CREDINȚĂ sau o DOGMĂ
  Există o mare confuzie despre credință, cum că ar fi sinonimă cu certitudinea, pe când, în realitate, certitudinea este opusul credinței. A crede presupune o doză de echivoc, iar cifrele și numerele nu au echivoc. Când numeri cinci degete la o mână, nu există îndoială că ar fi poate 4 sau 6, nu-i așa? Numerologia operează cu arhetipuri – simboluri clar definite și diferențiate unele de celelalte, credința nu-și are locul, fiind înlocuită de certitudine. Pe de altă parte, în analiza numerologică poate interveni o doză de îndoială (eroare) numai din partea operatorului/numerologului, din cauza subiectivității sale și a unei eventuale lipse de experiență sau stare emoțională care să influențeze procesul. Altfel, cifrele sunt perfect obiective în esența lor.
 4. Nu este o formă de TERAPIE sau de VINDECARE
  Consultanța numerologică nu este în sine o formă de terapie sau de vindecare.
 5. NU este o ARMĂ
  Numerologia ca atare, precum și procesul de analiză, sinteză și prognoză numerologică în sine, nu se constituie într-o armă de vreun anume fel. La fel cum, dacă ne referim la un cuțit, acesta nu este o armă în sine, ci poate deveni o armă numai în mâinile unei persoane care îl va folosi în acest scop.
 6. Nu este o formă de MANIPULARE
  Manipularea, în sensul figurat al termenului, așa cum este definit în DEX este: „A influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități. A antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive”.
Numerologia nu este manipulare, așa cum nici, spre exemplu, jurnalismul nu este o formă de manipulare a oamenilor. Metafora de mai sus despre cuțit se aplică și aici.
 1. Nu este o formă de MAGIE
  Nu este nimic magic în cifre și în analiza numerologică, așa cum nu este nimic magic că atunci când iei un antinevralgic, durerea de cap dispare sau se ameliorează semnificativ. Spunem despre cineva că face magie atunci când nu înțelegem și nu știm cum și ce face acea persoană că ne uimește cu rezultatele acțiunii sale. În general, când obținem ceva plăcut sau valoros fără să știm cum e posibil așa ceva, ni se pare magic. Când știi cum să faci un porumbel să apară din pălărie, nu mai este nimic magic, ci este știință pură. Ce poate fi magic în 2+2=4? Numai necunoașterea cifrelor și procesul de descifrare a întelesurilor ascunse în simbolul cifrelor poate face pe cineva să afirme că numerologia ar fi magie, pe când, în realitate, este cunoaștere și practică, experiență și asumare.
 2. Nu se substituie alegerilor personale
  Dacă luăm meteorologia, de exemplu, putem spune clar că atunci când citești că va ploua afară mâine, ai libera alegere de a-ți lua umbrela, sau nu. Pe același principiu, cifrele spun clar ceva pe care analiza numerologică o poate exprima printr-o prognoză din care poți alege să faci sau nu ceea ce este potrivit pentru tine. În sine, nicio cifră nu dictează acțiunile și comportamentele sau alegerile cuiva.
 3. Nu operează cu noțiuni de Bine și Rău
  Așa cum ninsoarea, de exemplu, nu este nici bună, nici rea, așa și numerologia nu operează cu aceste noțiuni de bine/rău. Cifrele nu sunt nici bune, nici rele, doarece sunt pur obiective și exacte. Au polarități pozitive și negative, dar nici acestea nu sunt bune sau rele. Ele pot avea conotație de bine și rău numai prin prisma subiectivității operatorului care analizează sau a subiectului analizat.
 
CE ESTE Numerologia
Numerologia este disciplina care se ocupă de studiul calitativ al cifrelor, de simbolistica acestora și de relațiile dintre situațiile, contextele, subiectele sau obiectele care dețin în alcătuire măcar o cifră. Fizica cuantică ne arată faptul că Universul este pulsatoriu, tot ceea ce există în Univers are o vibrație și știm că această vibrație se exprimă printr-un număr.
Astfel, numerologia este o cercetare desfășurată asupra vibrațiilor, iar cifrele de la 1 la 9 reprezintă un set, un ciclu complet de vibrații.
Numerologia studiază orice formă de relație numerică, de la macrocosmos până la microcosmos, fiind un instrument de cercetare util în analiza prin similitudine a sistemelor (de la celulă, la om, la grup, la organizație, la domenii de activitate, etc).
În numerologie, numărul este văzut drept o calitate (nu o cantitate), un simbol și reprezintă o vibrație, o influență, o însușire a materiei, a naturii, a vieții.
Interpretarea numerologică, fiindcă se bazează pe arhetipuri – care sunt modele universale de gândire, percepție și comportament integrate în conștiința colectivă, cu impact durabil asupra modului în care oamenii își construiesc identitatea și se raportează la cei din jur, folosește semnificații pe care diversele civilizații le-au atribuit cifrelor de-a lungul vremurilor, acestea fiind în interdependență cu mediul geografic și spațiul cultural în care oamenii au trăit. Astfel, o cifră poate avea mai multe semnificații, fiecare reprezentând straturi diferite de înțelegere culturală a realității obiective.
Numerologia, ca instrument străvechi de cunoaștere a vieții și a omului ca ființă superioară este extraordinar de vastă. Există diverse școli și curente de numerologie pe glob, fiecare folosind metode proprii, unele dintre acestea fiind profund ezoterice și care cer mult timp și dedicare pentru a le putea învăța, deprinde și folosi la adevărata lor putere și valoare. Prin urmare, pentru că diferite sisteme de credințe și tradiții numerologice pot atribui semnificații suplimentare arhetipurilor numerologice, este important să nu fie amestecate diversele filosofii și școli de numerologie, născute în spații geografice și culturale extrem de diferite.
Numerologia este un instrument de (auto)cunoaștere. Într-adevăr, adesea, oamenii confundă unealta cu cel ce mânuiește și folosește unealta. Intenția omului face diferența, unealta în sine nefiind nici bună, nici rea.
Analiza numerologică nu se substituie alegerii omului, informația relevată de aceasta indicând potențialul fiecărei persoane: calități și vulnerabilități (atât în potențialitate minus, cât și plus), în timp ce liberul arbitru conduce la alegeri și decizii care asigură creșterea gradului de succes în viață.