Ce nu este Numerologia

“Cifrele NU reprezintă cauza evenimentelor, ci ilustrează ordinea și măsura inerente vieții” – Lionel Stebbing

Numerologia, la acest nivel de început, NU este:

o metodă de a ghici (profeție)

o metodă de divinație

o credință sau o dogmă

o formă de terapie sau de vindecare

o armă

o formă de manipulare

o formă de magie

Numerologia NU se substituie voinței și alegerilor personale.

Numerologia NU exprimă și nu operează cu termenii de Bine și/sau Rău

Ce NU este Numerologia

Este așa o meteahnă la oameni – căpătată încă din copilărie, mai ales prin educația școlii, de a se teme să spună Nu Știu, atunci când sunt întrebați ceva. E o mare putere să spui Nu știu, căci te vulnerabilizezi foarte mult în fața celui care te întreabă. Și deși e clar ca habar nu ai, totuși e greu să recunoști asta și cauți instinctiv să dai un răspuns oarecare. E mai mult decât nimic, chiar dacă răspunsul tău este eronat. Genul acesta de abordare se învață – pe nesimțite – în școala tradițională prin care majoritatea covârșitoare am trecut în ultimii 50 – 80 de ani. Ori de câte ori nu știai lecția și recunoșteai că nu știi, primeai o notă proastă. Și dacă nu ți se întâmpla ție, cu siguranță vreun coleg sau o colegă avea parte de asta. Prin urmare, ne-am dezvoltat fiecare mecanismul nostru de a căuta să evităm să recunoaștem că nu știm și găsim tot felul de răspunsuri și explicații care să justifice dorința noastră de a da un răspuns la orice întrebare ni se adresează.

Așa se întâmplă și cu cei pe care când îi întrebi ce este aceea Numerologie și habar nu au, în loc să recunoască sincer ca nu știu, dar vor să afle, caută să-și dea cu părerea în cele mai variate moduri. Tot din dorința de a nu ”primi” o notă proastă și a nu fi ”pedepsiți” ca fiind ignoranți și neștiutori.

Ei bine, eu aș zice că atunci ”când nu te pricepi la ceva, caută să afli, întreabă pe cineva care știe, apoi verifică tu cum se aplică la tine”.

Înainte de a căuta să aflăm ce ESTE Numerologia, cu ce se ocupă și la ce folosește, consider că e mai simplu să aruncăm o privire la ceea ce NU este Numerologia.

În primul rând, e bine de știut că cifrele, ca și numerele care se formează cu ajutorul acestora, NU reprezintă cauza unor evenimente, contexte, situații sau comportamente umane. Nu din cauză că ai cifra 3 în ziua de naștere ești tu într-un fel sau altul sau ai parte de anumite întâmplări prin viață.

Lionel Stebbing, în cartea sa, Secretul Numerelor spune atât de frumos și explicit: ”Cifrele NU reprezintă cauza evenimentelor, ci ilustrează ordinea și măsura inerente vieții

Nu din cauză că te-ai născut într-o zi de 1 ai un spirit de inițiativă foarte puternic, ci pentru că ai nevoie să manifești mai mult prin viața ta acest tip de caracter masculin și atunci te-ai născut într-o zi de 1. Poate părea același lucru, însă nu este. Nu din cauză că ai ochii albaști la culoare ești într-un fel anume, ci pentru a fi în acel fel, culoarea ochilor tăi contribuie la asta.

Dacă întrebi pe cineva la întâmplare, pe stradă, ce este Numerologia, vei auzi răspunsuri care mai de care mai amuzante și mai fanteziste, departe de realitate.

Și toate acestea deoarece, cel mai adesea, oamenii confundă unealta cu cel ce mânuiește și folosește unealta. Intenția omului face diferența, unealta în sine nefiind nici bună, nici rea.

Ca să eliminăm cele mai frecvente erori pe care oamenii le fac atunci când vorbesc despre Numerologie în sine, vom spune că aceasta NU este niciuna dintre cele de mai jos:

 1. NU este VRĂJITORIE
  Nicidecum Numerologia nu e legată de vrăjitorie, chiar dacă cei necunoscători afirmă adesea acest lucru. E suficient să ne referim la termenul de vrăjitorie explicat de dicționarul explicativ din 2002 pentru a realiza că Numerologia nu are nicio legătură cu asta. DEX 2002 ”VRĂJITORÍE ~i f. 1) Totalitate a mijloacelor care se crede că pot transforma în mod miraculos realitatea; fermecătorie. 2) Ocupația de vrăjitor; fermecătorie.”

Simplu spus, Numerologia este Numerologie, iar Vrăjitoria este cu totul altceva.

 1. NU este GHICIT sau PROFEȚIE
  Numerologia nu este o metodă de a ”ghici” viitorul sau de a face ”profeții” despre ceva sau cineva. Așa cum medicul nu ghicește diagnosticul și nu face profeții despre starea de sănătate a pacientului, iar meteorologul nu ”ghicește” starea vremii, tot așa numerologul nu ghicește în cifre și nu face profeții folosindu-se de cifre și numere.
 2. NU este o metodă de DIVINAȚIE
  Așa cum numerologia nu este ghicit în cifre, nu este nici ceea ce înțelegem prin divinație ca fiind o ”putere a unor persoane de a ghici lucruri ascunse, neștiute, mai ales viitorul”.
 3. Nu este o CREDINȚĂ sau o DOGMĂ
  Există o mare confuzie în despre credință, cum că ar fi sinonimă cu certitudinea, pe când, în realitate, certitudinea este opusul credinței. Deoarece nici eu, nici tu nu credem acum că citim aceste rânduri, ci avem certitudinea totală că o facem. A crede presupune o doză de echivoc, iar cifrele și numerele nu au echivoc. Când numeri cinci degete la o mână, nu există îndoială că ar fi poate 4 sau 6, nu-i așa? Numerologia operează cu simboluri clar definite și diferențiate unele de celelalte, credința nu-și are locul, fiind înlocuită de certitudine. Pe de altă parte, în analiza numerologică poate interveni o doză de îndoială (eroare) numai din partea operatorului/numerologului, datorită subiectivității sale și a unei eventuale lipse de experiență sau stare emoțională care să influențeze procesul. Altfel, cifrele sunt perfect obiective în esența lor.
 4. Nu este o formă de TERAPIE sau de VINDECARE
  Mă întorc la exemplul cu medicul care se folosește de buletinul de analize medicale (datele de acolo conțin tot cifre și numere) pentru a face diagnoză și chiar o anamneză. Prin urmare, așa cum nu se poate face efectiv tratament cu analizele medicale, nici numerologia nu este în sine o formă de terapie sau de vindecare
 5. NU este o ARMĂ
  Numerologia ca atare, precum și procesul de analiză, sinteză și prognoză numerologică în sine, nu se constituie într-o armă de vreun anume fel. La fel cum, dacă ne referim la un cuțit, acesta nu este o armă în sine, ci poate deveni o armă numai în mâinile unei persoane care îl va folosi în acest scop.
 6. Nu este o formă de MANIPULARE
  Manipularea, în sensul figurat al termenului, așa cum este definit în DEX este: ”A influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități. A antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive”.

Numerologia nu este manipulare, așa cum nici, spre exemplu, jurnalismul nu este o formă de manipulare a oamenilor. Metafora de mai sus despre cuțit se aplică și aici.

 1. Nu este o formă de MAGIE
  Nu este nimic magic în cifre și în analiza numerologică, așa cum nu este nimic magic că atunci când iei un antinevralgic, durerea de cap dispare sau se ameliorează semnificativ. Spunem despre cineva că face magie atunci când nu înțelegem și nu știm cum și ce face acea persoană că ne uimește cu rezultatele acțiunii sale. În general, când obținem ceva plăcut sau valoros fără să știm cum e posibil așa ceva, ni se pare magic. Când știi cum să faci un porumbel să apară din pălărie, nu mai este nimic magic, ci este știință pură. Ce poate fi magic în 2+2=4? Numai necunoașterea cifrelor și procesul de descifrare a întelesurilor ascunse în simbolul cifrelor poate face pe cineva să afirme că numerologia ar fi magie, pe când, în realitate, este cunoaștere și practică, experiență și asumare.
 2. Nu se substituie alegerilor personale
  Dacă luăm meteorologia, de exemplu, putem spune clar că atunci când citești că va ploua afară mâine, ai libera alegere de a-ți lua umbrela, sau nu. Pe același principiu, cifrele spun clar ceva pe care analiza numerologică o poate exprima printr-o prognoză din care poți alege să faci sau nu ceea ce este potrivit pentru tine. În sine, nicio cifră nu dictează acțiunile și comportamentele sau alegerile cuiva.
 3. Nu operează cu noțiuni de Bine și Rău
  Așa cum ninsoarea, de exemplu, nu este nici bună, nici rea, așa și numerologia nu operează cu aceste noțiuni de bine/rău. Cifrele nu sunt nici bune, nici rele, doarece sunt pur obiective și exacte. Au polarități pozitive și negative, dar nici acestea nu sunt bune sau rele. Ele pot avea conotație de bine și rău numai prin prisma subiectivității operatorului care analizează sau a subiectului analizat.

Acestea toate fiind eliminate, să vedem pe scurt CE ESTE Numerologia

Voi începe prin a cita câteva personalități din lumea modernă sau cea veche și antică:

“Numerologia este știința (ocultă) care se ocupă cu studiul calitativ al numerelor și nu de cel cantitativ, cu care se ocupă matematica” spune Anatol Basarab

“Numerologia este studiul numerelor și modalitatea ocultă prin care se poate afla cu certitudine aptitudinile și caracterul unei persoane, ca parte integrantă dintr-un plan cosmic”- Anatol Basarab

,,Toate lucrurile sunt similare numerilor” – Pitagora din Samos

Ca urmare, putem afirma că:

Numerologia folosește calculul matematic, dar matematica nu se folosește de analiza numerologică

La primul nivel de interpretare, Numerologia este o metodă de analiză, diagnoză și prognoză

Numerologia aplicată psihologic este o metodă psiho-metrică de evaluare a caracterului și personalității umane, a capacităților și potențialurilor omului (traduse în calități și defecte), fie că acestea vor fi sau nu vreodată manifestate în mod explicit și pe deplin de către persoana analizată (de exemplu potențialul de der sau capacitatea de a a cânta cu vocea sau la un instrument muzical, etc.)
Pe foarte scurt, Numerologia ESTE

Există o mare dezbatere asupra ideii că Numerologia nu ar fi o știință, ci maxim o pseudo-știință.

Dar ce califică o cunoaștere să fie recunoscută ca știință? Și cine are calitatea de a face aceste calificări?

Orice individ sau cercetător care aprofundează Numerologia va trebui să recunoască într-un final că este o știință. Există numai științe materialiste? Numerologia se înscrie dintotdeauna în rândul altor cunoașteri statistice, care sunt clasificate ca științe în prezent, precum: meteorologia, astrologia, psihologia, filosofia, economia, științele politice, sociologia etc.

Ca orice știință statistică, Numerologia are:

În concluzie:

Numerologia este o știință, disciplină și INSTRUMENT de cunoaștere a calităților și măsurilor a tot ce există în Cosmos la nivel macro și micro.

În particular, atributele, caracterul, personalitatea, nevoile și comportamentele umane sunt cel mai frecvent studiate prin Numerologia de bază (ca unealtă psiho-metrică).