Acest tipar arhetipal reprezintă finalul drumului, capătul experienței, de la care mai departe se poate transcede prin transformare și metamorfozare în altceva, calitativ superior.
Cifra nouă este o cifră compusă, generând energie masculină Yang, fiind impară, dar și pozitivă și naturală. Arhetipal, ne vorbește despre ajungerea la maturitate, desăvârșire și renunțarea la trecut, detașarea de ceea ce a fost.
Divizorii lui 9 sunt cifrele 1 și 3, iar 9 este format din 3 ridicat la puterea a doua, sau din trinitatea lui 3 (3 x 3). Și dacă cifra trei reprezintă planul, cifra nouă ne arată maturizarea deplină a planului, atingerea perfecțiunii sale în toate aspectele.
În scrierea arabică, nouă se desenează ca un cerc din care coboară o linie curbă, asemenea unei mâini întinsă în jos, invitând la urcare către noi culmi, către o altă dimensiune, mai înaltă, mai împlinitoare, în cercul maturizării.
Acest simbol al transformării, desenat ca simbolul cifrei șase, dar răsucit cu 180 de grade (1+8+0=9) sugerează cumva ideea de a te ridica deasupra sferei materiale, de ascensionare spre completitudine și întregire.
Dacă în formă binară cifra 6 se scrie 0110, cifra 9 se desenează exact invers, adică 1001. Prin urmare, deducem că problemele pe care le rezolvă și soluțiile la acestea se află chiar în interiorul său. Nouă înseamnă și capacitatea de rezolvare a problemelor, potențialul de a găsi soluții și rezolvări complete, nevoia de finalitate și încheiere, nevoia de certitudine a închiderii procesului de dezvoltare.
Și pe această cale putem observa de ce șase și nouă se desenează la fel, dar răsturnate una față de cealaltă.
Simbolic, șase ne cheamă să fim cu picioarele pe pământ (să stăm în sfera materială) și doar aspirând către înălțimi prin linia curbă ascendentă, dar 9 ne arată calitatea și măsura acestei aspirații și ne anunță ajungerea efectivă la finalul unei etape de dezvoltare.
Tot acest arhetip ne evocă Omul pe Cruce (5, Omul întreg împreună cu 4, Crucea veșnicelor repetări în dimensiunea materială). Mântuirea, Calea Monahului.
Cifra 9 se reface și reapare mereu într-o altă formă, diferită de cea anterioară, păstrând caracteristicile inițiale. Renaște și se întoarce la sin însuși. Atunci când se adună oricare cifră la 9, rezultatul sumei va fi întotdeauna cifra inițială. De exemplu, 9 + 4 = 13 și 1 + 3 = 4. Această proprietate este cunoscută și sub numele de “noua înmiită” și simbolizează transformarea și finalizarea.
Cifra 9 înmulțită la oricare altă cifră va conduce tot la 9. Tabla înmulțirii cu 9
9×1=9
9×2=18, iar 1+8=9
9×3=27, iar 2+7=9 și așa mai departe…
Dacă trei însemană re-formă, adică reformează (modifică superficial propria formă), cifra 9 înseamnă trans-formare, căci se metamorfozează forma inițială. Arhetipul acestei cifre sugerează ideea de moarte către renaștere, precum pasărea Phoenix. Sau ca omida care se transformă, care renaște în fluture.
Caracterul lui 9 este unul aparent ciudat, reprezintă idealismul și pe cel care are mereu treabă cu sine însuși, pentru a se reclădi continuu.
Stihia asociată acestui arhetip este Focul, iar complexitatea lui nouă se observă și prin faptul că 9 se împarte exact la 3, rezultând tot o trinitate.
Cifra aceasta este legată de spiritul de conservare și de capacitatea de adaptare la medii fizice variate și schimbătoare, fiind asociată cu instinctul de conservare și adaptare fizică.
Această cifră este adesea asociată cu spiritualitatea înaltă și înțelepciunea manifestată. În multe culturi, 9 este considerat un spațiu sfânt și sacru și este folosit în practici religioase și spirituale.
În plus, 9 este asociat cu evoluția spirituală și cu dezvoltarea conștiinței superioare.
Arhetipal, cifră evocă învățarea și dezvoltarea intelectuală și dezvoltarea planului mental. Se consideră că simbolizează inteligența mentală (IQ), cunoașterea și educația la cel mai înalt nivel posibil și este adesea asociată cu profesorii universitari, filozofii și învățătorii ajunși la maxima dezvoltare.
Legat de inteligența mentală IQ, cifra 9 înseamnă capacitatea de a înțelege idei abstracte și concepte complexe, precum și de capacitatea de a rezolva la nivel mental superior probleme complexe, dificile și semnificative.
De asemenea, simbolizează un înțelept care împarte cunoașterea sa cu alții (deoarece 7 este înțeleptul, iar 2 este împărțirea și energia mișcării).
Dacă 9 ar fi un om, acesta ar fi democrat, ar avea caracter umanist, Universal și înclinat spre ajutorarea tuturor, cu accent pe ajutorarea celor slabi și lipsiți de resurse de orice fel.
Omul puternic marcat de energia acestui arhetip este un ecologist convins și activist în această direcție, apărător și protector al mediului înconjurător, al plantelor, al animalelor și al valorilor democratice și universale. Nouă nu se limitează la apărarea drepturilor omului (cum face opt-ul), ci se duce la nivelul apărării mediului, al conservării acestuia și duce lupta împotriva distrugerii ecosistemelor de către oameni. Oamenii lui 9 consideră adesea că animalele și plantele au mai mare nevoie de protecție și ajutor decât oamenii înșiși.
Dacă putem asocia arhetipal șaptele cu investigatorul, iar optul cu judecătorul, cifra nouă este asociată cu cel care aplică verdictul. De aceea, când apare 9, apare examenul final, testul maturității fără de care nu poți trece mai departe.
Dacă optul este afacerist pe scară largă și finanțator cu interes de a crește veniturile materiale, nouă este ONG-istul, cel care adună din lumea materială și spirituală valorile cu care poate ulterior să-i ajute (prin donații, de exemplu) pe cei neajutorați și nevoiași sau pe cei bolnavi, lipsiți de apărare, dar și pe cei care au calități deosebite. Ideea de voluntariat este izvorât tot din acest arhetip.
Ființa umană (fătul) se dezvoltă maxim în pântecele mamei timp de nouă luni de zile, apoi e necesar să iasă din acel mediu, să se nască și este imperios necesar să fie maturizat complet pentru a se adapta la noul mediu de viață. Nu e întâmplător că ciclurile de 9 sunt considerate cicluri complete, căci după fiecare un asemenea ciclu re-începe totul de la 1, la alt nivel de calitate.
Deoarece cifra 9 adună în el toate celelalte energii vibraționale de la 1 la 8, evocă atoate-știutorul, profesorul universitar, academicianul, cel care pe de o parte se exprima elevat, folosind cuvinte, termeni și cunoașterea înaltă, rafinamentul și intransigența momentului final, iar pe de altă parte te forțează la detașarea de trecut și acceptarea acestuia ca atare. Putem vedea acest arhetip ca evocând examenul de maturitate, bacalaureatul, premiul cel mare, ”Nobelul” experienței și cunoașterii și transformării la nivel universal.
Oamenii puternic aspectați de cifra 9 sunt deopotrivă idealiști, democrați, selectivi, generoși, dar și aspri cu lipsa de cunoaștere și lipsa de compasiune. Ei oferă, dar și caută să obțină certificările, diplomele și atestatele oficiale.
Când spunem 9, spunem compasiune (dar și milă), educație aleasă, cultură, artă (de exemplu, teatrul dramatic, baletul, muzica simfonică, muzica cultă și concertele de caritate sunt toate expresii ale acestui arhetip).
Nouă înseamnă dramaturgie și spirit dramatic, înțelegere profundă dublată de emoție uneori în exces. Deoarece cifra nouă evocă final de drum și desprinderea de trecut, emoția stârnită adesea este tristețea și melancolia. Bineînțeles, spiritul dramatic conduce și la curaj și putere de a (te) transforma și a supraviețui transformării.
Dacă vrei să te conectezi cumva cu stările evocate de cifra 9, imaginează-ți că ești în clasa a XII-a, când știai că liceul și adolescența s-au încheiat, că e necesar să dai examenul de capacitate, că urmează o nouă perioadă în fața ta, dar trebuie să lași trecutul în urmă, parcă n-ai vrea s-o faci, dar n-ai încotro… Și ești trist(ă), speriat(ă) de ceea ce urmează, dar și îmbogățit(ă) de experiență și dornic(ă) de noutate și schimbare.
Un 9 va scoate întotdeauna la suprafață, va promova și va premia talentele extraordinare, oamenii străluciți (mai ales pe plan intelectual), geniile și valorile de vârf în orice domeniu al vieții și manifestării umane în Univers.
Când cifra nouă este în exces sau în insuficiență, apar expresiile de polaritate ”negativă” specifică acestui arhetip. Atunci se manifestă idealism exagerat, lipsă de conexiune cu ceilalți și cu realitatea înconjurătoare, singurătatea și izolarea (în Tarot, cartea 9 este Pustnicul), apare orgoliul intelectual, dramatismul distructiv, victimizarea.
Tot în polaritate negativă, nouă induce comportamente bazate pe milă (în loc de compasiune), la excese de toate felurile, dramatizare și victimizare, tristețe îndelungată care creează depresie adâncă și inadaptare la realitate. Excesul de cifra 9 poate indica și tendința de a fi prea preocupat de nevoile celorlalți și de a neglija propriile nevoi.
În manifestare negativă, oamenii puternic aspectați de cifra 9, când nu au probleme de rezolvat, le vor crea ei înșiși, pentru a avea ce să rezolve.