Cifra 6 este este arhetipal asociată în numerologia cu armonia, dragostea, familia și responsabilitatea. Să explorăm mai în detaliu semnificația numerologică a cifrei 6 și felul în care descrie viața și personalitatea umană.

Șase este cifră feminină, pară, ce are o simbolistică bogată, fiind considerată prima cifră sacră sau primul număr perfect.

Perfecțiunea lui 6 apare din faptul că suma divizorilor săi – primelor trei numere naturale, creează însăși cifra în sine: 1+2+3=6.

Simbolul cifrei 6 este format dintr-o linie curbată care coboară și se îndoaie în stânga, apoi revine spre dreapta și se îndoaie în sus. În general, simbolul cifrei 6 este considerat unul dintre cele mai estetice și armonioase simboluri din numerologie, datorită formei sale rotunjite și armonioase.

Este important de menționat că există mai multe variante ale simbolului cifrei 6, care diferă în funcție de stilul de scriere al fiecărei culturi, dar toate urmează aceeași formă de bază. În unele cazuri, linia curbată este mai rotunjită, în timp ce în altele este mai ascuțită sau mai dreaptă.

Acolo unde apare cifra 6, cheamă la alegerea ori-ori. Șase pune această întrebare: ”La ce ești dispus să renunți pentru a obține ceea ce îți dorești?”

În numerologie, cifra 6 este simbolizată deopotrivă de hexagon și hexagramă, deoarece ambele forme geometrice au 6 laturi/colțuri.

În numerologia evreiască, de exemplu, hexagrama (Steaua lui David) este considerată un simbol sacru și este asociată cu divinitatea și protecția divină, în timp ce hexagonul este considerat a fi simbolul armoniei și echilibrului.

Hexagrama, compusă din două triunghiuri suprapuse, a avut de-a lungul istoriei multe semnificații, atât pozitive, cât și negative. În cultura greacă antică, triunghiul sau piramida erau folosite pentru a simboliza litera Delta, una dintre cele mai importante litere din alfabetul grecesc. Prin unirea a două triunghiuri, unul cu vârful în sus (femeia) și cel cu vârful în jos (bărbatul), simbolul a căpătat semnificația simbolică a unirii dintre cer și pământ, precum și a uniunii dintre bărbat și femeie prin forța energiei sexuale, păcatul plăcerilor pământene, dar și crearea condiției ca o nouă viață să apară, prin uniunea bărbat-femeie.

Și în alte culturi, steaua cu 6 colțuri este asociată cu semnificații precum pacea, echilibrul și uniunea. În tradiția chineză, steaua cu 6 colțuri este asociată cu Hexagrama Kong Wang, care reprezintă a doua mare divinație taoistă. În tradiția hindusă, steaua cu 6 colturi este asociată cu chakra inimii (anahata), care reprezintă tot centrul echilibrului, armoniei și iubirii. Și în tradiția occidentală, numărul 6 este numit și “numărul familiei“, fiind asociat cu confortul familial și grija față de membrii familiei. În astrologie, cifra 6 este asociată cu planeta Venus, care exprimă feminitatea, dragostea, frumusețea și arta.

În natură hexagrama apare în structura moleculară a cristalelor sau în fagurele în care se ”face” mierea de albine sau în cristalele de zăpadă.

Cifra 6 este legată de stihia Apei și tot ceea ce apa simbolizează ca energie și ca manifestare feminină în toate aspectele sale. Această cifră conține ideea de femeie întreagă (2, femeia, înmulțită cu forma canonică 3), adică femeia, mamă și gospodină ideală.

Astfel, deși numărul 6 poate simboliza uneori două extreme aparent opuse, acesta poate fi păstrat în armonie și echilibru printr-o abordare pragmatică și practică. În acest fel, se poate menține firul roșu între cele două laturi, ceea ce permite exprimarea aspectelor pozitive și depășirea celor negative..

Acest arhetip se referă la sfera instinctuală și animalică (masculul/femela) din orice ființă din regnul animal. Prin urmare, șasele se referă și descrie numerologic – printre altele – instinctul de vânătoare, instinctul sexual, instinctul teritorial, capacitatea de mișcare în spațiu, ritmica și mecanismul de reproducere, apărare, protecție și supraviețuire.

Cifra șase evocă aspectele teritoriale, tot ceea considerăm că ”ne aparține” și ne oferă posibilitatea de a ne asigura protecția în lumea materială și a ne oferi mijloace de a continua viața în siguranță cu orice preț.

Cei născuți sub această cifră sunt adesea amabili, constiincioși și fiind mereu dispuși să se ocupe de nevoile celor dragi lor. Ei sunt demni de încredere și protejează cu fermitate ceea ce le aparține. În iubirea conjugală, ei sunt fideli și echilibrați, și pun un mare accent pe crearea unui mediu familial sigur și confortabil.

Oamenii acestei cifre sunt responsabili, armonioși, stingători de conflicte, apărători și susținători ai casei, familiei, copiilor și teritoriului casnic.

Șase va sări în ajutorul oricui se află sub aripa sa. Fie că vorbim de copiii săi, soțul sau soția, casa, curtea, firma, tribul și chiar țara lor, oamenii lui 6 sunt mereu în gardă pentru a anticipa pericolul. Acest ”al meu” extins dincolo de propria ființă vine din nevoia de apartenență la grup și protecția pe care acesta o oferă.

Când spunem 6, spunem armonie familială, casă – în sens familial, nu ca și construcție fizică, confort familial, responsabilitate legată de familie, apartenența la familie și la trib. Bunăstarea materială în toate formele sale este legată tot de 6.

Aspectele în care cifra șase se mai manifestă sunt legate de terapiile de vindecare, dădăcire, însănătoșire, dăscălire, pragmatism și responsabilitate (capacitatea și abilitatea de a răspunde la momentul potrivit cu acțiunile potrivite și în măsura ideală).

De aceea, șase conduce oamenii către profesii sau activități legate deopotrivă de terapie și medicină tradițională (și șamanul tot de acest arhetip este legat), dăscălire, vindecare, căsnicie/căsătorie, lucrul cu copiii, natalitate, modă, muzică și arte, înfrumusețare feminină și protecția spațiului în care trăiesc familiile.

Hainele, obiectele și atmosfera creată de oamenii lui 6 nu vor fi extravagante și țipătoare, nicidecum scumpe, ci potrivite pentru a deveni creatoare de liniște și stare de bine, relaxare și bunăstare materială și sufletească.

Oamenii care sunt bine reprezentați de șase au de asemenea talente vocale deosebite și de a dansa cu pasiune, ținând ritmul corect.

În concluzie, cifra 6 are peste tot semnificații ale ideilor precum echilibrul, armonia, pacea și dragostea, sexualitatea.

La extrem, cifra șase poate genera forțe aducătoare de luptă pentru lărgirea teritoriului și asigurarea protecție și supraviețuire, asemeni ursoaicei care sare să-și apere puii fără a șine seama de consecințele provocate atacatorilor. Putem asemăna arhetipal cifra șase cu ”cloșca protectoare”. Fie că este bărbat sau femeie, oamenii puternic marcați de șase se manifestă instinctual și nu vor ține cont de maniere atunci când ceea ce le este în responsabilitate le este amenințat.

Excesul cifrei 6 poate duce la o obsesie pentru ordine și control, fapt care poate afecta relațiile interpersonale. De asemenea, persoanele care se confruntă cu acest exces pot deveni prea critice și perfecționiste față de ceilalți și față de ele însele. Pot fi afectate și din punct de vedere al sănătății, prin suprasolicitare, supra-alimentare și epuizare nervoasă. Este important să găsească un echilibru între nevoia de ordine și perfecționism și capacitatea de a fi flexibil și tolerant cu propria persoană și cu ceilalți.