Arhetipul cifrei 4 descrie lumea materială, spațiul energiei maxim condensate. Cifra 4 este a doua cifră feminină și conține în ea arhetipul cifrei 2, duplicată. Ca și cum am spune energia feminină, dublată, sau femeia înmulțită la ea însăși. Patru este dublu dual, căci 4=2+2, dar tot 4=2×2.

Acest arhetip este reprezentat de stihia pământului, analogia fiind cu stihia apei ajunsă în stare solidă.

Cifra 4 simbolizează energia Pământului și este analogică în astrologie în primul rând cu semnul zodiacal Taur.

Lumea fizică, corpul fizic uman, tot mediul înconjurător palpabil, tangibil, obiectiv, măsurabil concret aparțin acestui arhetip feminin.

Lumea corporală densă, spațiul veșnicelor încarnări ale sufletului, dimensiunea crucii, toate sunt aici, conținute în cifra patru. Des-cifrând acest arhetip, vei descoperi mereu mai profund tot ceea ce numim materie densă, concretă, stabilă, structurată, aparent indestructibilă.

Tot acest arhetip ne vorbește despre sănătatea fizică și tot ceea ce este legat și conectat cu medicina corpului fizic. Tot ce ține de lumea minerală este cuprinsă tot de patru.

În geometrie, cifra patru este simbolizată de patrat, care ne oferă maxim de stabilitate. Masa, scaunul, autoturismul, toate au patru puncte de sprijin pe suprafața densă a pământului.

Există patru puncte cardinale, patru stihii (foc, apă, aer, pământ), patru anotimpuri (primăvară, vară, toamnă, iarnă), patru calități de bază  ale stihiilor (fierbinte, rece, umed, uscat).

Dacă 1 este ideea, 2 energia, 3 acțiunea/comportamentul, 4 este materializarea acestora. Rezultatul concret, somatic, cel pe care îl putem vedea, cuantifica, obiectiva și măsura clar.

În numerologie, cifra 4 este asociată cu materializarea, stabilitatea, temeinicia și disciplina. Când vorbim de munca asiduă, răbdarea nesfârșită și ordinea strictă, ne referim arhetipal la patru.

Această cifră reprezintă temelia și structura, precum și capacitatea de a construi baze solide orizontale, pe care să se poată construi ceva solid pe verticală (vezi cele două brațe ale crucii sau cele două axe intersectate la 90 de grade).

Totul în lumea fizică are legătură cu cifra patru. Clădirile au fundamente și baze solide, au o fundație patrată și au ferestre și uși patrate. Dreptunghiul, foaia de hârtie,  tot un patrat extins este și tot în acest arhetip

Arhetipal, patru ne vorbește și despre limită, despre îngrădire și stabilizare. Cand spui gard, zid, stavilă, opreliște, spui patru. Închisoarea, la orice nivel de interpretare, fie că este cea fizică, în care sunt închiși cei ce încalcă legea (deși patru se referă chiar și la ideea de lege), fie că este organismul nostru fizic, fie că este lumea reglată de legi și proceduri care restricționează și reglementează acțiunile, toate sunt cuprinse și descrise arhetipal de această cifră.

Când ne referim la dimensunea umană, arhetipul cifrei 4 poate fi numit generic “Constructorul“, iar oamenii care au o puternică influență a acestei cifre în viața lor sunt considerați ca fiind muncitori, perseverenți și disciplinați. Statul, ca idee de organizare, tot de lumea acestei cifre este legată.

Dacă vrei să-ți amintești ușor despre cifra 4 și dinamica sa, poți să te referi la pământ în sine. Cum se manifestă? Stă mult și bine și când ajunge să acumuleze energie suficientă, se cutremură și face ravagii fără să mai țină cont de nimeni și nimic. Cum este taurul, ca animal? Greoi, lent, puternic, stabil pe cele patru picioare ale sale, se pornește greu, dar se și oprește greu, trăgând la jug asemeni unei locomotive care poate trage după sine multe vagoane. Este foarte inerțial patru.

Arhetipul cifrei 4 este reprezentare a stabilității și siguranței, a disciplinei și regulilor stricte, rigide și de neclintit.

Oamenii care sunt influențați de cifra 4 sunt persoane foarte responsabile și rezistente fizic, care creează și se bazează pe reguli și structuri pentru a-și ghida viața. Aceștia sunt loiali și încrezători și pot fi considerați pietrele de temelie ale multor comunități și organizații.

Cifra 4 este asociata cu materializarea, stabilitatea, ordinea si munca fizică. Este simbolul fundamentelor solide, fiind asociata cu bazele materiale ale vietii si cu lumea fizică, vizibilă, materială, obiectivă, tangibilă și măsurabilă din punct de vedere obiectiv. Această cifră reprezinta predictibilitatea, planificarea strictă, siguranța materială si se constituie într-o bază stabilă ce evoluează doar spre mai multă rigiditate si inflexibilitate.

Cifra 4 este legata de cele patru elemente (apa, pamant, foc si aer), de cele patru puncte cardinale si de cele patru anotimpuri, simbolizand astfel echilibrul si armonia universului material.

Aceasta cifra sugereaza de asemenea o atitudine practica, concentrarea si perseverenta in atingerea obiectivelor. Cifra 4 poate fi asociata cu munca si cu succesul pe baza muncii si al efortului sustinut, răbdare și urmăriea unor pași consecutivi, bine stabiliți dinainte.

De asemenea, cifra 4 poate sugera nevoia de a fi organizat si ordonat in viata de zi cu zi, de a crea un program bine stabilit si de a lucra din greu pentru a atinge obiectivele propuse. Cifra 4 poate sugera o nevoie de a fi constient de limitele si de a invata cum sa le depasesti prin munca si disciplina.

Forma geometrică asociată cifrei 4 este pătratul, care este simbolul stabilității și al fundației. Simbolistica pătratului sugerează limite clare, precum și structură și procedură. În plus, pătratul reprezintă stabilitatea și simetria, precum și înțelepciunea și rațiunea.

În multe tradiții spirituale, cifra 4 este asociată cu simbolul crucii, care reprezintă structura și fundația solidă a lumii fizice. În geometria sacră, simbolul crucii poate fi văzut ca o formă de bază a multor alte forme, cum ar fi cubul, octaedrul sau steaua cu opt colțuri, care sunt asociate cu cifra 4.

Arhetipul cifrei 4 este reprezentat de PRACTICUL, fiind caracterizat de abilitatea de a pune lucrurile în aplicare și de a materializa ideile într-o formă concretă și palpabilă. În numerologie, cifra 4 este asociată cu determinarea și cu construirea pe baze solide și stabile.

Persoanele care manifestă arhetipul cifrei 4 sunt adesea văzute ca fiind foarte pragmatice și orientate spre rezultate concrete. Ele sunt capabile să își îndeplinească sarcinile cu precizie și să depună eforturile necesare pentru a obține succesul dorit. Acești indivizi sunt adevărați constructori, având abilitatea de a construi lucruri pe baze solide și stabile.

Excesul de cifra 4 poate aduce o energie de rigiditate și inflexibilitate. O persoană poate fi prea rigidă în abordarea vieții, poate fi prea îngrijorată de detalii și poate fi excesiv de critică față de ea însăși și față de alții. De asemenea, o prea mare influență a cifrei 4 poate duce la o lipsă de spontaneitate și inovație în viață.