Dacă cifra 1 reprezintă teza, iar cifra 2 este anti-teza, cifra 3 este combinația între primele două, anume sinteza lor. Acest lucru este evident chiar din faptul că cifra trei este a doua (2) cifră masculină (prima fiind 1), deci găsim aici exact combinația sintetizată dintre primele două arhetipuri.

Prin același proces de analogie, dacă cifra 1 este punctul, iar 2 este linia formată din două puncte, cifra 3 reprezintă geometric planul și este adunarea și uniunea dintre punct și linie ce duce la trei puncte legate între ele prin trei linii.

Cifra trei însemană însăși ideea de a da formă și indică apariția primei forme de echilibru stabil (trei puncte de sprijin – scaunul cu trei picioare, tricicletea, triada, tridimensiunea, trinitatea, etc.)

Trinitatea este una dintre cele mai importante semnificații ale cifrei 3. Aceasta se referă la ideea de trei elemente care sunt legate între ele și care formează un întreg. Aceste elemente pot fi interpretate în diferite moduri, dar pot fi, de exemplu, Sfânta Treime din creștinism sau cele trei faze ale vieții: nașterea, viața și moartea. Tot cifra trei sugerează unitatea dintre corp, minte și spirit, dar și între trecut, prezent și viitor.

Este un arhetip impar și masculin și de aceea, gata mereu s-o pornească în acțiune, în explorare. Multe povești cu zâne repetă tema lui Trei: vraja trebuie repetată de trei ori, o întrebare este pusă de trei ori, un clopot sună de trei ori, capra are trei iezi, cei trei purceluși etc. Cifra Trei este reprezentată în mitologie de zeul sau zeița cu trei capete, care se regăsesc în multe culturi antice.

Reprezintă și trinitatea Soare-Luna-Pământ și este simbolizată în majoritatea imaginilor religioase din culturile vechi – vezi și sfânta familie egipteană a lui Osiris, Iisis și Horus.

Cifra 3 este considerată unul dintre arhetipurile cele mai importante în numerologie, având semnificații puternice în ceea ce privește sinteza informației, comunicarea informației în formă logică și exprimarea artistică și creativă. Cifra 3 este reprezentativă pentru comunicarea în masă și este asociată și cu ceea ce numim curiozitate și instinct de explorare. De asemenea, este legată de cercetarea științifică și de stiințele exacte. Cifra 3 exprimă imaginația și acțiunea orientată spre scop. Această cifră este adesea legată de călătorii și căutarea de noi experiențe.

Cele trei puncte ce dau naștere triunghiului arată ideea de plasare egal depărat și egal distanțat de un punct central, ideea centrală, concept, situație, context.

Aceasta poate sugera, de asemenea, o nevoie puternică a omului de a învăța și de a acumula cunoștințe, astfel încât să le poată ulterior comunica sintetic, logic și coerent și să își îndeplinească sarcinile și obiectivele în mod eficient.

A treia planetă de la Soare este Pământul, ceea ce arată faptul că pe pământ totul este trinitar la toate nivelele de existență și interpretare.

Când doi oameni interacționează într-o formă sau alta, trei-ul reprezintă însăși relația dintre aceștia doi. Relația este invizibilă (ca aerul), apare automate și este dependentă de ambii membri ai cuplului ce o formează. La alt nivel de interpretare, dacă 1 este gândul, iar 2 este emoția care-l alimentează, atunci 3 este însăși acțiunea/comportamentul care apare automat.

De aceea există principiul numerologic care spune că dacă un eveniment se întâmplă odată, nu e neapărat să se mai întâmple și a doua oară, însă dacă apare de două ori, mai devreme sau mai târziu acesta se va întâmpla și a treia oară.

Caracterul acestei cifre este expansiv și extrovert, căutător și creator neobosit de rețele, fie că sunt formate din oameni, idei, cuvinte, sisteme, țări, firme, asociații etc. Rețeaua se compune din noduri și ochiuri de rețea, iar elementul de bază al oricărei rețele este triunghiul, pe care oricât am căuta s-l dividem, tot un triunghi va rezulta.

Arhetipul cifrei trei vorbește despre copilul care se naște din uniunea dintre 1 și 2, bărbatul și femeia. De aceea, aceasă cifră exprimă bucuria vieții, pofta de viață, copilăria, curiozitatea copilărească, tinerețea și expansivitatea, căutarea și explorarea vieții în ansamblu și a elementelor ce compun natura și viața pe pământ.

Trei este semn de Aer, invizibil și capabil șă se extindă și să ocupe tot spațiul aflat la dispoziție. Este peste tot și aparent nicăieri, întreține focul vieții și susține extinderea acestuia.

Lumea virtuală a computerelor, internetului și inteligenței artificiale este de asemenea legată de arhetipul cifrei trei.

Ca stil muzical, valsul este de departe ritmul și energia care aparține cel mai bine acestui arhetip.

Fiecare om are în el aspecte evocate de cifra trei, căci fiecare om are sfera sa cognitivă și instinctul de explorare și cunoaștere.

Arhetipul cifrei 3 arată caracterul Exploratorului și al ANIMATORULUI – artistul, sociabilul, pasionalul, comunicatorul, creativul, entuziastul, exploratorul și cel ce experimentează.

Oamenii aspect deosebit în acest arhetip sunt puternic curioși și își doresc să exploreze extensiv fiecare aspect al vieții. Caută constant să-și dezvolte și să-și exprime creativitatea și să comunice cu ceilalți într-un mod original și expresiv.

Ei sunt în mod natural creativi și sunt mereu în căutarea unor noi modalități de a-și exprima ideile și gândurile. Cu o imaginație bogată și o abilitate de a-și exprima ideile într-un mod unic, aceștia sunt în stare să creeze lucruri unice și să-i inspire pe ceilalți să facă același lucru.

Oamnii descriși de cifra trei sunt experți în arta scrierii și vorbirii cu ceilalți și au o capacitatea de a conecta și a se conecta cu oamenii din jurul lor într-un mod rapid și facil. Sunt deschiși la vorbă și își doresc să afle mai multe despre tot ceea ce există în jurul lor.

Simțul umorului este o alta trăsătură importanta aparținând acestui tip de oameni. Ei stiu cum să se distreze și să facă și pe alții să râdă și să se destindă. Sunt capabili să transforme momentele tensionate într-un moment de amuzament și să aducă oamenii din jurul lor într-o atmosfera relaxată și confortabilă.

În plus, ANIMATORUL are un simț puternic al optimismului și al veseliei, ceea ce îi face să fie mereu în căutarea acelor momente de bucurie și fericire. Adaptabilitatea și flexibilitatea sunt alte calități cheie ale personalității acestora. Ei sunt capabili să se adapteze la situații noi și să găsească soluții inovatoare pentru problemele pe care le întâmpină.

Expresivitatea este un alt aspect important al acestui tipar arhetipal. În el găsim experți în a-și exprima emoțiile și sentimentele prin intermediul artei și creativității. Sunt în stare să transmită o multitudine de emoții prin intermediul cuvintelor, a gesturilor și a expresiilor faciale.

Oamenii puternic aspectați de cifra trei sunt expansivi, comunicativi, curioși și dornici continuu de a căuta și a afla lucruri și informații noi. Sunt marcați de optimism și exuberanță, copilăroși și plini de viață. Vor căuta să se dezvolte în special în domenii legate de analiza și sinteza informației, comunicare, marketing, relații publice, artă creativă și exprimare logică, pedagogie, dar și științe exacte și cercetare. Tehnologia informației și informatica sunt de asemenea descrise de arhetipul cifrei trei, la fel și turismul, călătoriile și activitățile legate de expediții și explorări tehnico-științifice.

În polaritatea sa pozitivă, trei informează și se exprimă coerent, logic, sintetic și plin de sens.

În polaritatea negativă, trei vorbește despre a începe multe și a nu finaliza nimic, a vorbi mult și fără rost, a cheltui (energie, bani, idei) peste măsură, a se plictisi prea repede, a sări de la o idee la alta prea devreme.

Scopul în viață descris de cifra trei este marcat de explorare și de crearea, menținerea și răspândirea entuziasmului, a tinereții și a jocului, stabilirea de relații între două sau mai multe persoane (networking), comunicarea creativă și imaginativă.

Printre fricile exprimate de cifra trei găsim frica de pierderea tinereții, frica de a nu ști suficient și a nu putea explora destul, frica de a nu putea acționa, frica de restricții în acțiuni de cunoașter, cercetare și dezvoltare pe plan informațional.

Oamenii bine aspectați de cifra trei vor avea succes mai ales ca: motivatori, antrenori (coach), profesori/pedagogi mai ales în lucrul cu copiii, scriitori, muzicieni, artiști, părinți, informaticieni, oameni de știință, exploratori, jurnaliști, netowrkeri, comunicatori, servicii de informații și contra-informații etc.

Se vor simți bine în domeniul științelor exacte, al vânzărilor, în (tele)comunicații, networking sau oriunde altundeva unde vor găsi ceva de explorat și analizat, de cunoscut, de memorat și de răspândit ca informație și cunoaștere în lume, dar și în activități de organizare și redare a informațiilor sub toate formele.