Ia o foaie de hârtie și desenează undeva un punct oarecare, apoi caută să nu observi acel punct. Poți să-l ignori? Poți să nu dai atenție punctului și să priveșți orice altceva cu precădere? Cu siguranță punctul vă ieși în evidență și îți vă fi extrem de greu, dacaă nu imposibil să-l ignori. Acum mai fă un efort de a alege la care punct să priveșți pe foaia de hârtie. Cum să alegi atâta vreme cât nu ai ce alegere să faci? E doar unul singur, evident că-l vei alege pe acesta, că-ți ”sare” în ochi. De fapt, nici măcar nu ai cum să alegi când ai o singură opțiune. Exact asta vrea cifra 1 să spună. În geometrie, cifra 1 este asociată cu punctul singular. Prin urmare, cifra 1 ne spune despre non-alegere.
Cifra 1 reprezintă ideea de început și de origine. Simbolizează forță vitală și creativitatea, dar și dorință de a domina și de a fi competitiv și primul în orice situație. Poate fi, de asemenea, interpretata că un simbol al individualității și al identității proprii. Fiind prima cifră, conține în ea sămânța, ideea, originea a tot ceea ce urmează după ea. E imposibil să
nu-l observi pe 1, deoarece este singur, individual, original și originar. Cu el începe totul, el dă tonul, el creează, manifestă și conduce energia primordială, din care toate celelalte ce vor să fie vor lua naștere.
Că să merg mai departe cu metafora despre 1, adu-ți aminte cât de vizibilă poate fi o mică pată de cafea pe o cămașă albă și imaculată. Dacă ne raportăm la suparafața mare a cămășîi, pata de cafea este minusculă și totuși, atrage toate privirile. Oricât de mică ar fi, e greu să nu-i acorzi atenție. Exact așa este și cu cifra 1 și cu oamenii descriși de această cifră. Îi vei vedea în centrul atenției, vor fi vizibili și activi, vor avea inițiativă și vor conduce totul în felul lor, fără a ține seama de ceilalți. Sunt multe situații, contexte și realități în care oamenii manifestă arhetipul cifrei 1. În primul rând, fiecare om este individ, unic și irepetabil că ființă umană. Fiecare avem individualitatea noastră care este perfect delimitată de a oricărui alt om. Dirijorul unei orchestre este în poziția de 1, profesorul în fața clasei de asemenea este cel care conduce lecția, șoferul mașinii sau pilotul avionului sunt conducătorii, capul familiei, șeful echipei, șeful statului, primarul orașului, toți sunt în energia arhetipală a cifrei 1. La fel, primul născut, prima zi din clasa 1-a, primul minut din zi, prima secundă etc., toate sunt pornite din celași arhetip 1.
Fără 1, nimic nu poate avea loc mai departe, căci totul din 1 începe și de la 1 pornește și crește și de dezvoltă. De aceea, cifra 1 evocă nevoia de creștere și dezvoltare. Cât de mult? Până la capătul capătului.
Cifra 1 reprezintă stihia focului. Putem să ne dăm seama de dinamica lui 1 privind manifestarea focului, care arde întotdeauna vertical, luminează și scoate la iveală ceea ce este ascuns și consumă efectiv tot ce întâlnește în calea să, până la capăt. Conceptul de masculin, energie masculină pură, Energia Yang, sămânța primordială, originea, sunt toate
idei evocate de cifra 1. De aceea, cifra 1 evocă spiritul de competiție și nevoia de a porni primul și de a ajunge primul, de a fi unicul câștigător.

În multe culturi, cifra 1 are o semnificație simbolică foarte importantă. De exemplu, în cultura chineză, cifra 1 este asociată cu principiul yin-yang, care reprezintă echilibrul între forțele opuse și complementare din univers. În cultura japoneză, cifra 1 reprezintă ideea de “ichi”, care înseamnă “unul” și este asociată cu conceptul de integritate și de unitate.
Unele interpretări simbolice asociază desenul cifrei 1 cu forma falusului masculin în erecție. Această asociere se bazează pe simbolistica ancestrală legată de fertilitate și masculinitate, care a fost prezentă în multe culturi și religii. De asemenea, obeliscul poate fi asociat cu cifra 1, deoarece are o formă asemănătoare cu cea a acestei cifre. care este o linie verticală. Obeliscul a fost folosit de multe culturi antice că simbol al puterii masculine, al luminii și al cunoașterii, iar în unele culturi este considerat un simbol al zeilor sau al
ființelor divine.
În numerologie, cifra 1 este considerata prima cifră primă, a începuturilor, a inițiativei și a pionieratului. Simbolizează forță vitală, creativitatea și individualitatea. Cifra 1 poate fi folosită și ca o cifră de întărire a altor cifre, deoarece potențează semnificația acestora. Vibrația 1 reprezintă principiul centrifug, cel ce se extinde – asemenea focului, cel ce dă, cel ce oferă, cel care tinde să patrundă (în interior, în ascuns), care explorează în interiorul necunoscutului pentru a scoate la iveală și a crește și ocupa tot spațiul disponibil. Un 1 va dori și va tinde întotdeauna să fie drept, neîndoielnic, să nu se împartă, să fie unic, pionier în ceva, un leader unic, care deschide calea. Un 1 (bărbatul) = FOCUS. Acesta vede îngust și adânc, se poate concentra puternic într-o acțiune și poate urmări o acțiune foarte concentrat, iar în acest timp, pierde imaginea de ansamblu. Cifra 1 vorbește despre Spiritul de inițiativă și leadership. La fel, vorbește despre Dreptul de Prim născut al copilului într-o familie. Persoana care se regăsește sub influența cifrei 1 trebuie și e capabilă să ia inițiativă și să fie proactivă în atingerea obiectivelor. De asemenea, poate fi interpretată că o cifra a puterii și a dominației, energia care poate fi folosită cu succes pentru a conduce și a inspira pe ceilalți. În același timp, cifra 1 exprimă individualitatea și este asociată cu nevoia de exprimare și manifestare în lumea exterioara. Persoana care se regăsește sub influența ei are nevoie să-și descopere propria identitate și să-și urmeze propriile dorințe și aspirații. Cifra 1 este asociată cu ideea de non-dependență, individualitate, unicitate, forță și putere, dar și cu responsabilitatea de a fi primul. Este simbolul începutului, al noului și al potențialului neîntrerupt, ceea ce o face o cifră puternică și influentă. Oamenii lui 1 sunt deseori văzuți că lideri naturali, oameni care sunt în stare să își asume riscuri și să ia decizii importante fără a fi influențați de alții. Cifra 1 reprezintă și ideea autodeterminare, care împinge către căutarea libertății și a exercitării controlului asupra propriului destin. Cei caracterizați de această cifră sunt de obicei capabili să își urmeze propriile vise și aspirații și să își facă propriul drum în viață, fără a fi nevoie și fără a căuta să se bazeze pe ceilalți.