A fi și/sau A nu Fi? Aceasta-i întrebarea pe care o pune zero.
Arhetipal, cifra zero este cel mai dificil de explicat, datorită simplității sale absolute. De fapt, însăși ideea de absolut este asociată tot cu arhetipul cifrei zero.
Poate cea mai filozofică cifră dintre toate, deoarece conține totul și nimicul simultan, ceea ce a existat, există și va exista vreodată simultan cu ceea ce n-a existat și nu va exista nicicând.
În general, în accepțiunea populară, cifra zero este asociată numai cu nimicul, nulul, inexistența. În realitate, e important să știm ca zero însemnă și totul. Oare cum ar putea exista nimicul, atâta vreme cât dacă îl considerăm nimic, ceva deja există și prin urmare nimicul dispare? Odata ce cunoști nimicul, acesta se transformă în ceva. Și totuși, ceva a fost chiar înainte de a exista orice. Despre asta ne vorbește cifra zero în filosofia sa. Zero ne pune creierul la contribuție și ne forțează adesea dincolo de limite pentru a conține măcar o idee din acest concept.
Pentru a înțelege mai lesne ceea ce cifra zero exprimă (dar și ceea ce nu exprimă), îți propun să îți imaginezi un simplu covrig, rotund. Acesta este și plin, dar și gol în același timp. Există covrigul, vizibil, tangibil, măsurabil, are o anumită formă, dar există și gaura din interiorul său.
Nu este posibil să iei covrigul fără gaura sa, nu-i așa? Ambele extreme sunt cuprinse în acest simbol al lui zero. Gol și plin în același timp.
Măsurăm calitativ și cantitativ ceea ce există în manifestare prin cifrele de la 1 la 9. Însă, înainte de a se manifesta ceva, există lumea lui zero, din care totul ia naștere și la care totul se întoarce după finalizare.
De aceea, simbolic, cifra zero se desenează ca un cerc.
Zero este simbolul perfecțiunii, al absolutului și al lumii necreate. Aceasta este motivul pentru care culoarea asociata cu zero este albul și lipsa albului (negrul), care sunt non culori sau o combinație a tuturor culorilor.
La alt nivel de interpretare, zero este lumina și lipsa luminii laolaltă.
Înaintea Creației, când însuși Creatorul nu era încă conștient de sine, totul se rotea în cerc, fară nicio limită sau finalitate, în nemanifestare. Aceasta este caracterizată de inexistenta polarizării și dualității, de aceea putem vorbi despre un Zero absolut, spre care tinde întreagă Creație. Într-un astfel de cerc perpetuu, inexistența face imposibilă discernerea unui început sau a unui sfârșit.
Începuturile Cosmosului cunoscut sunt legate de momentul în care Creatorul a rupt cercul perfect, adică zero, dandu-i un sens și o direcție curgerii. După această separare, Creatorul a devenit Unul, distinct de nemanifestare, în timp ce Creația s-a polarizat și a început să ia forme diferite, extinzandu-se de la o margine la alta a infinitului, într-o perpetuă transformare.
Ca și cuvinte cheie prin care căutăm să descifrăm acest arhetip, găsim gol, dar totuși plin. Esența ne-manifestată a tuturor lucrurilor, lipsa formei, a detaliului și a organizării.
Lipsa culorilor, a nuanțelor, a vibrațiilor, lipsa a orice în timp ce este esența a orice. Din zero totul se naște și la zero totul se întoarce.
În toate culturile găsim o multitudine de expresii care caută să exprime acest arhetip, cum ar fi Lipsa limitelor, Necunoscutul, Nimicul, Adevărul, Puritatea absolută, Posibilitatea totală, Cauza Primordială, Nemanifestarea, Suflarea lui Dumnezeu, Sursa neștiută, Câmpul infinit, Spatiul, Constiinta, Oul Cosmic, Dumnezeu nemanifestat (încă).
În numerologie, cifra zero este considerată un arhetip al perfecțiunii și al potențialului nelimitat. Este o cifra puternică, ce poate simboliza atât începutul, cât și sfârșitul și poate fi văzută că o reprezentare a infinitului și a esenței divine.
În numerologia vedică, cifra zero este asociată cu divinitatea absolută și cu starea de conștiință pură, cunoscută sub numele de “Brahman“.
Brahman este un concept fundamental în hinduism și este considerat esență divina a universului. Este o stare de conștiință pură, care transcende dualitatea și limitele percepției umane. Potrivit filozofiei hinduse, Brahman este atât creatorul, cât și substratul universului și se află în toate lucrurile.
Brahman, precum zero, este considerat atât impersonal, cât și personal, având natura indivizibilă, dar manifestandu-se prin multitudinea de forme și aspecte ale existenței. Aceasta esență divină este considerată eternă, nemuritoare și infinită.
Zero este uneori descris ca fiind lumina absolută sau oceanul infinit de conștiință. De asemenea, se spune că este atât imanent, adică are prezență în toate lucrurile și ființele, cât și transcendent, depășind toate formele și limitele lumii fizice.
În tarot, zero este asociat cu cartea “Nebunul“, care simbolizează începutul unei călătorii sau a unei noi etape de viață, caracterizată de necunoscut și de potențial neexploatat și nemanifestat încă.
Pentru a putea opera cu acest simbol la nivel practic, e mai folositor să înțelegem că arhetipul lui zero exprimă o graniță între non-existență și existență.
Unde putem observa mai ușor o astfel de graniță în jurul nostru? Acolo unde apare geamul rotund, de exemplu la vapoare sau la vehiculele subacvatice. În partea cealaltă, vedem că și hublourile vehiculelor trimise în spațiu extra-terestru au aceeași formă rotundă. Chiar și avioanele au ferestrele ovale, ce pot fi asimilate tot cu un zero. În avion, submarin sau naveta spațială poți trăi liniștit în interio, atâta vreme cât nu cauți să treci de această graniță a lui zero, dincolo de care dispari, mori, devii inexistent la nivel material.
Deci, zero este asimilat cu o graniță între o anumită lume nevăzută, necunoscută și una văzută, clară, materială. Este granița între inexistență și existență, între ne-manifestare și manifestare.
Deși îl considerăm pe zero ca nimic, totuși acesta face o magie pe care nicio altă cifră nu o poate exprima. De aceea, este extrem de important să nu ignorăm toate efectele sale doar pentru că tindem să-l considerăm nul, invizibil, mic și ”de nimic”.
Când spunem zero, spunem Extreme. Manifestare la extreme, fără nuanțe și fără interpretări ambigue. Zero este Da și NU simultan. Zero nu suportă și nu exprimă îndoiala.
Zero ne spune clar: Nu se poate ”jumătate gravidă”. Ori ești, ori nu ești.
Înainte de procesul nașterii oricărei situații, context, idei sau manifestări oarecare, la oricare nivel de interpretare, este zero. Înainte de a începe orice proces sau acțiune, înainte să apară orice idee, există deja zero.
Copilul stă în uterul mamei ca într-un zero. Când se declanșează procesul nașterii în lumea asta, copilul trece printr-un alt ”zero” ca să apară pe lumea aceasta. Zero este și aici o graniță dintre viață și moarte, dintre existență și non-existență.
O altă caracteristică interesantă și importantă a acestei cifre este aceea că ”feminizează” cifrele masculine după care se așează. Le face să devină pare, feminine, duale, divizibile (măcar) la doi și la 5.
Prin poziția pe care o ocupă, zero se poate exprima fie ca atotputernic, fie ca total lipsit de putere.
”E suficient să mă așez în cârca unei alte cifre și îi voi spori valoarea de zece ori”, spune Atot-Puternicul zero. Asta este una dintre capacitățile observabile în practică ale acestui arhetip. Are forță ne-egalată de a amplifica puterile oricărui potențial și a oricărei manifestări. De a înzeci calitățile și cantitățile exprimate de oricare arhetip de la 1 la 9.
Când e gaura și când e covrigul? Zero se manifestă ca și gol sau plin, în dependență de poziția pe care o ocupă.
Când zero se află înaintea altei cifre, atunci e gaura covrigului, e nul, e nimic, e ignorant și ignorat. Când se poziționează după altă cifră, atunci își arată toată puterea, atunci este – metaforic vorbind – covrigul însuși.
Prin convenție, în informatică, zero are valoarea de lipsă, de null. Într-un circuit electric, zero înseamnă între-rupere. Spațiul prin care NU trece curentul. La alt nivel de interpretare, într-un spațiu informațional, zero înseamnă lipsa accesului la cunoaștere, secretul, necunoscutul din care orice este posibil să apară ca și cunoscut la un moment dat.
În matricea psiho-energo-informativă, cifra ”lipsă” înseamnă că are, de fapt, valoarea zero. Zero ia automat locul oricărei cifre care nu apare explicit în numerograma natală, ca un ”capac” pus peste această cifră lipsă, pentru a îi induce manifestare la extreme.
În concluzie, dincolo de filosofia lui zero, acest arhetip are valențe foarte clare și precise prin poziția pe care o ocupă într-un spațiu, context, situație sau șir de cifre și este important să îl tratăm cu mare respect, căci este extremist, produce manifestare la extreme și acolo unde apare este imposibil să-I anticipăm întreaga potențialitate.