Omul, în generalitatea sa, este nevoiaș dintotdeauna. Este ghidat de necesitatea împlinirii unor nevoi, atât materiale, cât și sufletești și spirituale.

Mă opresc azi la cele 6 nevoi de bază ale oricărei ființe umane de pe fața Pământului, așa cum le-a descris Tony Robbins. Dacă citești aceste rânduri înseamnă că ești om, prin urmare și tu ai aceste 6 nevoi de bază. Și cauți, mai mult sau mai puțin conștient, să le împlinești continuu.

  1. Siguranță/Certitudine: asigurarea evitării suferinței și dobândirea plăcerii
  2. Ne-Siguranță/Varietate: nevoia de necunoscut, de schimbare și de a găsi noi stimuli.
  3. Conexiune/Iubire: un sentiment puternic de apropiere sau uniune cu ceva sau cineva. A iubi ceva sau pe cineva și a fi iubit de altcineva
  4. Importanță/Semnificație: a te simți unic, important, special sau semnificativ între ceilalți
  5. Creștere și Dezvoltare: expansiunea calităților și capacităților, precum și a cunoașterii
  6. Contribuție/A da mai departe: a fi în serviciul celorlalți; a dărui, a ajuta și a susține

Aceste 6 nevoi sunt interdependente și interconectate. La primul nivel de interpretare, sunt 3 perechi ce se regăsesc în matrița (matricea) psiho-energo-informativă pe vectorii orizontali. Matricea aceasta se numește în lucrările vechi Pătratul lui Pitagora. Da, acel Pitagora cu teorema lui despre pătratul ipotenuzei care este egală cu suma pătratelor catetelor triunghiului… 🙂

Habar nu aveam eu în școala generală cât de mult îl voi îndrăgi mai târziu pe acest Pitagora pentru tot ceea ce a dăruit umanității prin școala sa de Numerologie.

Dar să vedem cum se întâlnește Pitagora cu Tony Robbins când e vorba despre nevoile noastre.

Știm că energia curge de Sus în Jos, iar evoluția are loc de Jos în Sus. Apa curge în pahar de Sus în Jos, iar paharul se umple de Jos în Sus. Și niciodată altfel.

Împlinirea nevoilor umane nu face excepție de la acest principiu. Ele se îndestulează ierarhic, prin urmare la niciun om nu poate fi vorba, de exemplu, despre creștere și dezvoltare, darămite de a fi contribuție și a da mai departe ceva, fără ca, în primul rând, nevoile bazale să fie îndeplinite suficient.

Cât este acest „suficient” este o calitate subiectivă. Aceasta variază de la individ la individ și pentru identificarea cât mai exactă este necesar un proces mult mai profund de analiză și diagnoză ce include obligatoriu participarea nemijlocită a omului (subiectului) de analizat.

Luate fiecare în parte, aceste 6 nevoi umane se regăsesc în matriță astfel:

 

1. Pe vectorul 3-6-9, găsim nevoile bazale: Siguranța și respectiv Varietatea.

Siguranța și Certitudinea sunt descrise de energia lui 9. Arhetipal, 9 caută întotdeauna „Să NU facă rău” sistemului. Caută să conserve, să transforme și să evite moartea și dispariția sistemului (în cazul nostru, al omului însuși). Principiul lui 9, la nivel instinctual reprezintă Instinctul de conservare. Cu cât mai multe cifre de 9 în matrița psiho-energo-informativă, cu atât mai puternic se manifestă instinctul de conservare și respectiv nevoia de certitudine și siguranță. O nevoie ca aceasta, cu cât este mai mare, mai puternică, va face ca omul respectiv să fie mai conservator, mai dornic să se asigure că știe totul dinainte, că poate controla tot ce ”mișcă”. Se va arunca mai greu în necunoscut, căutând să își prezerve și să întărească zona sa de confort prin orice mijloace, spre a asigura conservarea și a evita suferința, în detrimentul obținerii plăcerilor variate.

Varietate și incertitudine. La polul opus nevoii de siguranță, arhetipul cifrei 3 reprezinta Instinctul de explorare, nevoia de a afla mereu mai mult. Mai ales când este vorba despre aflarea de noi informații, spre a face o sinteză din ele. Arhetipul lui 3 va căuta, va explora, va scotoci mereu mai mult pentru a afla lucruri noi și pentru a descoperi teritorii noi, chiar în detrimental siguranței și confortului. Nu poți dobândi experiențe noi fără a ieși din zona de confort. Cu cât mai bine aspectată matrița în căsuța lui 3, cu atât nevoia de varietate și nesiguranță este mai mare, mai puternică. Iar omul se va manifesta ca un spirit reformator.

Aceste două nevoi (care sunt antagonice) sunt armonizate pe vectorul Bunăstării Materiale (3-6-9) de energia lui 6, care stă între ele și le echilibrează. Arhetipul cifrei 6 reprezintă instinctul teritorial și sexual, precum și instinctul de vânătoare. În dependență de aspectarea și manifestarea energiei lui 6 din matriță se poate determina dinamica dintre nevoia de siguranță (9) și cea de varietate (3).

2. Pe vectorul 2-5-8, găsim nevoile sufletești: Conexiune și respectiv Semnificație.

Conexiunea și Iubirea. Aceasta nevoie umană deosebit de importantă este descrisă de arhetipul cifrei 2 și respectiv de aspectarea căsuței 2 din matriță. Aici se poate determina dinamica și magnitudinea nevoii de conexiune a omului cu un alt om. Adică nevoia sa de a face cuplu cu altcineva. Tot aici găsim dorința omului a de A fi Iubit de cineva și de A Iubi, la rândul său pe cineva. Nevoia de conexiune se mai traduce și prin nevoia de a relaționa, de a trăi emoțiile, de a simți și a provoca simțire (emoție) celuilalt. Numărul de canale de 2 din matriță descriu această nevoie de conexiune, de a iubi și de a fi iubit.

Cu cât această nevoie este mai puternică, cu atât individul respectiv va face orice pentru a și-o îndestula. În funcție de câte cifre de 2 se găsesc în matriță se poate determina nevoia omului de a primi laude și aprecieri, de a primi iubire și respectiv de a le dărui.

De remarcat că prima conexiune pe care orice om o realizează în viață este conexiunea (relația) cu mama sa. Calitatea și dinamica acestei prime relații determină crucial comportamentul omului pe mai departe, în întreaga sa viață de adult.

Recunoaștere și Semnificație. Aceasta este descrisă de arhetipul cifrei 8, care reprezintă printre altele puterea, spiritul de sacrificiu, manifestarea puterii, dar totodată și nevoia de a fi Cineva în Lume, de a fi important și semnificativ în societate, între ceilalți și pentru ceilalți.

Nevoia aceasta se manifestă și se împlinește în relație cu familia, cu colegii, cu societatea și cu Lumea, în general. Nu poți să te simți puternic și semnificativ trăind ca un pustnic undeva, izolat total de ceilalți oameni. Cantitatea de canale din căsuța lui 8 a matriței ne spune despre cum și cât de mare este această nevoie de a fi puternic și semnificativ între ceilalți. Cu cât mai mare această nevoie, cu atât mai mult omul va face ceva pentru a o dobândi de la ceilalți. Acest ceva poate căpăta forme extreme câteodată și nu neapărat moral și social acceptate, dar scopul determină (și scuză) mijloacele.

Pe vectorul 2–5-8 (Bunăstarea Socială și Familială), nevoia de Conexiune (2) și cea de Importanță/Semnificație (8) sunt echilibrate de Imaginea de Sine (5), care se găsește între ele. Modul în care omul își împlinește cele două nevoi de pe acest vector depinde de aspectarea și de manifestarea lui 5 din matriță. O Imagine de Sine solidă și adecvată va determina omul în cauză să stabilească conexiuni (relații) sănătoase cu altcineva și totodată să se simtă Important și semnificativ în lume.

Dacă Imaginea de Sine și capacitatea sa de a juca rolurile vieții sunt viciate din varii cauze, atunci omul va fi dependent de a primi aprecieri constante de la partenerul de cuplu și respectiv nu se va simți important și valoros în societate fără impulsuri primite din afara sa. De notat că aici nu este vorba despre stima de sine, ci despre Imaginea de Sine. Adică despre cum se ”vede” și se valorizează omul pe sine însuși. Sunt foarte mulți oameni cărora deși li se spune de către ceilalți că sunt valoroși și importanși, ei înșiși nu recunosc asta.

3. Pe vectorul 1-4-7, găsim nevoile transpersonale: Creștere și respectiv Contribuție.

Creștere și Dezvoltare. De această nevoie este responsabil arhetipul lui 1, care este energia primară, masculină, activă și care caută întotdeauna să se extindă și să umple tot spațiul pe care îl are la dispoziție. În funcție de tăria de caracter, de voința psihică (1) din matriță se poate evalua cât de mare este această nevoie de Creștere și Dezvoltare la respectivul individ. Totodată se poate evalua și în ce mod și cu ce forță psihică se va manifesta omul în direcția îndestulării aceastei nevoi. Numărul de canale de 1 și dinamica acestora spun foarte multe aici. Creșterea, în acest context, nu se referă la cea a corpului fizic, ci la creșterea și dezvoltarea continuă ca individualitate, în toate aspectele sale, dincolo de dezvoltarea pur materială (posesiune de bani, obiecte, terenuri, etc.)

Contribuție și Dăruire. Conținută și descrisă de arhetipul lui 7, această nevoie este cea mai înaltă, în ierarhia nevoilor umane analizate aici. Este chemarea nevăzută și profundă către întoarcerea la unitatea spirituală, la unitatea cu Divinitatea. Această nevoie se împlinește cu adevărat numai după ce celelalte nevoi sunt împlinite suficient. Nu poți dărui din ceea ce nu ai și poți dărui doar din ceea ce Ești. În funcție de aspectarea căsuței 7 din matriță și de dinamica vectorului 1-4-7 în întregime, putem înțelege manifestarea – la fiecare individ în parte – a acestei nevoi de A Fi Contibuție.

Pe acest vector al Bunăstării Spirituale, între vectorul 1 și vectorul 7 se găsește vectorul arhetipal 4. Numărul de canale de 4 din matriță ne vorbește despre dinamica dintre cele două nevoi, cea de Creștere/Dezvoltare și respectiv cea de Contribuție/Dăruire. Sănătatea fizică și capacitatea de a materializa, disciplina și necesitățile fizice influențează hotărâtor modul în care omul își va îndeplini în cursul vieții Creșterea și Contribuția.

Un corp fizic bolnav și suferind sau dimpotrivă, sănătos, dar extrem de ”vocal” în satisfacerea propriilor necesități fiziologice va provoca foarte mult adevărata chemare a spiritului spre re-unirea cu Divinitatea. Căci adevărata dezvoltare spirituală se petrece numai atunci când Spiritul omului reușește să domine și să-și supună corpul fizic. Corpul fizic trăiește aici, în lumea materială, dar servește Spiritul, care caută reuniunea cu Divinitatea…

Concluzie:

După cum spuneam, omul este nevoiaș. Are toate aceste 6 nevoi de îndeplinit, ele fiind prezente în fiecare individ. Nu există om care să nu aibă dorința de a crește și a se dezvolta, cum nu există om, de exemplu, care să nu aibă nevoia de Siguranță/Certitudine.

Însă nu toți oamenii au nevoi egale calitativ și cantitativ. Unii sunt conduși prin viață în principal de nevoile de Bunăstare Materială, alții de către cele sufletești (Bunăstarea Socială și familială), iar alții își fac alegerile cu prioritatea dictată de nevoile de pe vectorul trans-personal, unde se află căutarea Bunăstării Spirituale.

La o primă analiză a celor 3 vectori orizontali ai matriței psiho-energo-informative se poate determina care dintre aceste 3 perechi de nevoi sunt cele mai pregnante la un anume individ, precum și care dintre cele două nevoi din perechea respectivă domină.

Trebuie ținut cont întotdeauna de principiul de Jos în Sus, prin urmare prima nevoie care e necesar să fie îndeplinită la fiecare om este aceea de Siguranță și Certitudine. Nu poate fi vorba despre Creștere sau Contribuție atâta vreme cât omul se simte amenințat și își are viața însăși pusă în pericol. Pentru un copil aflat într-o zonă de război, unde bombele zboară pe deasupra capului zilnic, această nevoie de Siguranță este diferită cu totul față de cea a unui om prosper, aflat în vacanță într-o țară cum este Elveția, să spunem.

Este de luat în considerare și faptul că cele două nevoi de pe vectorul 2-5-8 (cea de Conexiune și respectiv cea de Însemnătate) se află la mijloc, între nevoile de bază și cele superioare si profund spirituale. Prin urmare, Conexiunea/Iubirea și Însemnătatea/Importanța au un rol deosebit în dinamica tuturor celor 6 nevoi umane descrise aici.

Dar despre asta și despre alte aspecte importante în analiza din punct de vedere numerologic a nevoilor umane, în următoarele posturi din Numerosfera.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dacă ai comentarii sau nelămuriri, te rog să-mi scrii la bogdan@numerosfera.ro

Pentru mine este foarte important răspunsul tău și îți mulțumesc de pe acum că-mi dai un răspuns.

Cu drag,
Bogdan Ungureanu