Cinci este piesa ”intermediară” dintre primele patru arhetipuri (1, 2, 3 și 4) și următoarele patru arhetipuri, de la 6 la 9.
De aceea, putem spune că Arhetipul cifrei cinci se leagă de desprinderea dintr-o dimensiune materială și ascensiunea spre lumea spiritului.
Când vine vorba de arhetipul cifrei 5, un alt aspect care e de luat în seamă ține de eliberarea din cadrul creat de 4. Ieșirea din cutie, ieșirea din Matrix, urcarea pe verticala eliberării de constrângeri și limitările lumii orizontale, materiale, fizice, limitate.
Oare se poate să dobândești libertatea fără să o poți evalua prin prisma limitărilor din care vrei să ieși sau în care nu vrei să (mai) intri?
Aici este cheia lui cinci: existența limitelor poate crea nevoia și impulsul de eliberare. Fără limite, libertatea nu ar exista de fapt, deoarece nu am putea-o evalua și crea. Cinci-ul este cumva asemănptor cu cifra 1, care nu se poate vedea pe sine însăși și nu se poate conștientiza pe sine în lipsa contrastului sau oglinzii în care să ”se simtă” liber.
Paradoxal, în lumea fizică în care sufletul sălășluiește vremelnic, nu e posibilă ieșirea dintr-un cadru fără să ajungi instant în alt cadru, mai mare sau mai mic decât cel inițial. Și aici intervine 5-ul cu polaritatea sa pozitivă: capacitatea de a crea libertatea în timp ce se află legat în cadrul lui 4.
De aceea, cinci ia naștere din patru, asemeni focului care ia naștere din elementul pământ și se înalță către zări. Cinciul îl urmează pe 4 și fără limitele impuse de patru, și-ar pierde menirea, căci tocmai din aceste limite emană.
În polaritatea negativă, cifra cinci exprimă exact negarea limitelor până la distrugerea lor, ca și cum ți-ai nega propriul creator – ceea ce este cunoscut ca simbolul satanist, sugerată geometric prin pentagrama cu vârful în jos.
Imaginează-ți o piramidă cu baza pătrată (4) al cărui vârf este al cincilea punct, simbolizată altfel ca pentagrama cu vârful în sus – sensul progresului stabil și pozitiv.
Când vârful piramidei caută să nege total limitele bazei, piramida se răstoarnă – pentagrama cu vârful în jos, care semnifică cealaltă polaritate a cifrei cinci, anume calea involuției.
Cifra 5 este asociată cu schimbarea și aventura, libertatea, adaptabilitatea și asumarea de riscuri, fie că ies sau nu ies rezultatele așteptate.
Pentru cinci nici nu e important rezultatul, ci procesul acesta de a căuta progresul, jocul miscării progresive în sine. Cifra 5 poate fi asociată de asemenea cu explorarea și cu căutarea de noi experiențe în afara granițelor trasate, deoarece vine cu nevoia de a ieși din zona de confort și stagnare creată de disciplina de diamant a lui 4 și de a explora lumea înconjurătoare ”dincolo de încremenirea lumii materiale”. În multe tradiții, cifra 5 este legată de cele cinci simțuri (văzul, auzul, gustul, mirosul și atingerea), sugestiv pentru expansiunea și explorarea experiențelor senzoriale.
Cifra 5 este asociată și cu cele cinci degete ale mâinii și cu cele cinci planete vizibile din sistemul nostru solar. Cifra 5 este legată de energia planetei Mercur, care este guvernatorul comunicării, a mișcării și a schimbării continue, către progres. Aceasta cifra sugerează și o dorință de a fi flexibil și adaptabil în fata schimbărilor, de a învață rapid și de a se adapta la situații noi cu versatilitate și naturalețe.
Cifra 5 poate fi asociată cu o perioadă de schimbare și eliberare, de descoperire prin aventurare, care poate duce la noi perspective și înțelegeri. De asemenea, cifra 5 ilustrează nevoia de satisfacere a curiozității și de învățate continuă, de a experimenta și de a fi deschis la noi idei și perspective diferite de cele obișnuite.
Când analizăm 5 ca fiind suma dintre 4+1, extragem ideea de ridicare deasupra granițelor. Când analizăm 5 ca fiind suma 3+2, extragem imaginea explorării adunată la nevoia de conexiune și trăire emoțională. Omul pe scena vieții, omul, cel ce caută să-și exploreze trinitatea prin senzații și emoți.
A-ți oferi trăirile publicului larg, a căuta să dai și să primești informații și trăirile asociate, a învăța și a primi învățătură (3 + 2 ne arată comunicare în ambele sensuri), toate acestea ne vorbesc despre moduri în care Arhetipal cinci se manifestă.
Cifra 5 evocă o nevoie de a fi conștient de propria libertate și de a găsi modalități de a o exprima prin activități care ne atrag și ne inspiră. De aceea, cinci-ul din noi ne împinge adesea către show business și manifestări artistice cu expunere în fața publicului. Fie prin concerte, spectacole de divertisment, televiziune, Internet etc.
Cincul evocă nevoia de a atrage atenția, indiferent de modalitatea și calea spre aceasta. Că e scandalos sau armonios, cinciul nu se supără, atâta vreme cât a generat atenție.
Găsim multe simbolistică și manifestări sugerate de cinci, tocmai din poziția sa intermediară, prin expresii ca ”oaia neagră din turmă”, bufonul care spune adevărul prin glume și care face șotii, jokerul care poate înlocui orice altă piesă din joc, jocul și jucătorul. Cinciul ne spune Joc de dragul jocului. Arhetipal, cinciul nu caută un rezultat anume, ci joacă de plăcerea jocului, fără căutarea unui anume final.
De aceea, cinci se referă la teatrul de comedie, stand-up comedy și toate celelalte manifestări care pot transmite adevărul într-o formă comică ce ajunge mai lesne acceptat de public.
Numerologic, cifra 5 este asociată cu schimbarea și libertatea, dar și cu aventura și curajul. Persoanele cu aspecte puternice pe 5 sunt foarte curajoase și aventuroase, uneri până la limita dispariției fizice, căutând mereu să experimenteze lucruri noi și să se rupă de rutina zilnică.
De asemenea, cifra 5 este o cifră masculină, impară și primă, fiind dinamică și capabilă să provoace și să se adapteze ușor la schimbările din jurul său.
Cinciul ne spune despre capacități antreprenoriale și abilități de a risca în afaceri non-conformiste. Persoanele cu această cifră că număr de bază pot fi creative, curajoase și aventuroase, fiind adesea atrase de noutate și de lucruri originale și ne-obișnuite. Aceste caracteristici le fac adesea bune în afaceri și antreprenoriat, chiar dacă rezultatele sunt neașteptate și mereu schimbătoare.
Imaginea de sine este legată tot de acest Arhetip cinci. “Imaginea de Sine” este modul în care ne vedem și ne percepem pe noi înșine, precum și modul în care ”credem” că suntem percepuți de către alții.
De aceea, a te scufunda în tine însuți este singura cale de autocunoaștere completă. Privind sfera din afara sa, întotdeauna va rămâne o zonă nevăzută, așa cum privind Luna de pe pământ nu vom avea acces la partea sa nevăzută.
A te ”vedea” pe tine duce la conștientizarea potențialurilor proprii și ajută la urmărirea cu hotărâre a obiectivelor și visurilor proprii.
Persoanele puternic descrise de 5 pot avea încredere puternică în propriile abilități și pot fi încrezătoare în propriile lor decizii.
Această imagine de sine poate fi influențată de experiențele trecute, de interacțiunile cu alți oameni, de mediu și de alți factori. În contextul cifrei 5, imaginea de sine se referă la abilitatea de a avea o viziune clară și pozitivă despre propria persoană, de a-ți recunoaște și valorifica abilitățile, talentele și calitățile, precum și de a fi sigur pe sine și de a avea încredere în propriile decizii. Aceste calități pot fi esențiale în dezvoltarea abilităților antreprenoriale și în atingerea succesului în afaceri.
Este important să păstram un echilibru intre energia cifrei 5 și celelalte cifre din viața noastră, pentru a ne putea bucura de beneficiile libertății și adaptabilității, fară să pierdem sau să ne îndepărtăm de reguli, de stabilitatea și direcția pe care o avem de urmat.
”Excesul” sau ”insuficiența” de energie manifestată de cifra 5 poate duce și la o tendință de a deveni prea neliniștit și nesigur, fără a putea sta nemișcat pentru perioade lungi de timp. De asemenea, poate duce la o lipsă de concentrare și o abilitate redusă de a finaliza proiecte începute. Tot cinciul poate cauza bufonerie, glume proaste, delăsare și batjocura celorlalți.
În ceea ce privește abilitățile antreprenoriale, influența incorectă a cifrei 5 poate indica o tendință de a începe prea multe afaceri sau proiecte fără a le finaliza, sau de a fi prea impulsiv în decizii și de a nu avea o strategie clară. Cheltuieli peste măsură, irosirea resurselor sau pierderi materiale datorate jocurilor de noroc până la epuizare.